5 enkle måder at lindre stress på

Stress og angst er almindelige oplevelser for mange mennesker. Faktisk siger over 25% af danskere over 20 år, at de dagligt føler stress eller angst.

Mange mennesker håndterer stress hver dag. Arbejde, familieproblemer, helbredsproblemer og økonomiske forpligtelser er dele af hverdagen, der normalt bidrager til øget stressniveau.

Hvad mere er, faktorer som genetik, niveau af social støtte, mestringsstil og personlighedstype påvirker en persons sårbarhed over for stress, hvilket betyder, at nogle mennesker er mere tilbøjelige til at blive stressede end andre.

Derudover viser forskning, at forældre, personer i erhverv som f.eks. sundhedspleje og socialt arbejde, mennesker med farve og LGBTQIA+ personer er mere tilbøjelige til at have højere stressniveauer.

At minimere den kroniske stress i dagligdagen så meget som muligt er vigtigt for det generelle helbred. Det skyldes, at kronisk stress skader helbredet og øger din risiko for helbredstilstande såsom hjertesygdomme, angstlidelser og depression.

Det er vigtigt at forstå, at stress ikke er det samme som psykiske lidelser såsom angst og depression, som kræver behandling fra læger. Selvom tipsene nedenfor kan lindre mange typer stress, hjælper de muligvis ikke mennesker med disse tilstande.

Her er 5 evidensbaserede måder at lindre stress på.

1. Få mere fysisk aktivitet

Hvis du føler dig stresset, kan det hjælpe at bevæge din krop på en regelmæssig basis.

En 6-ugers undersøgelse af 185 universitetsstuderende fandt, at deltagelse i aerob træning 2 dage om ugen signifikant reducerede den samlede opfattede stress og opfattet stress på grund af usikkerhed. Derudover forbedrede træningsrutinen markant selvrapporteret depression.

Mange andre undersøgelser har vist, at fysisk aktivitet hjælper med at reducere stressniveauet og forbedre humøret, mens stillesiddende adfærd kan føre til øget stress, dårligt humør og søvnforstyrrelser.

Hvis du i øjeblikket er inaktiv, skal du starte med blide aktiviteter såsom at gå eller cykle. At vælge en aktivitet, som du nyder, kan være med til at øge dine chancer for at holde fast i den på lang sigt.

2. Følg en sund kost

Din kost påvirker alle aspekter af dit helbred, inklusive din mentale sundhed.

Undersøgelser viser, at folk, der følger en diæt med højt indhold af ultraforarbejdede fødevarer og tilsat sukker, er mere tilbøjelige til at opleve højere opfattede stressniveauer.

At være kronisk stresset kan føre til, at du overspiser og rækker ud efter yderst velsmagende fødevarer, hvilket kan skade dit generelle helbred og humør.

Derudover kan det øge din risiko for mangler i næringsstoffer, der er essentielle for at regulere stress og humør, hvis du ikke spiser nok næringstætte hele fødevarer, såsom magnesium og B-vitaminer.

At minimere dit indtag af højt forarbejdede fødevarer og drikkevarer og spise mere hele fødevarer såsom grøntsager, frugter, bønner, fisk, nødder og frø kan hjælpe med at sikre, at din krop får ordentlig næring. Til gengæld kan dette forbedre din modstandsdygtighed over for stress.

3. Minimer telefonbrug og skærmtid

Smartphones, computere og tablets er en uundgåelig del af hverdagen for mange mennesker. Selvom disse enheder ofte er nødvendige, kan det øge stressniveauet at bruge dem for ofte.

At bruge for meget tid foran skærme generelt er forbundet med lavere psykologisk velvære og øget stressniveau hos både voksne og børn.

Ydermere kan skærmtid påvirke søvn negativt, hvilket også kan føre til øgede stressniveauer.

4. Overvej kosttilskud

Adskillige vitaminer og mineraler spiller en vigtig rolle i din krops stressreaktion og humørregulering. Som sådan kan en mangel på et eller flere næringsstoffer påvirke din mentale sundhed og evne til at klare stress.

Derudover viser nogle undersøgelser, at visse kosttilskud kan hjælpe med at reducere stress og forbedre humøret.

For eksempel, når du er kronisk stresset, kan dit magnesiumniveau blive opbrugt.

Da dette mineral spiller en vigtig rolle i din krops stressreaktion, er det vigtigt at sørge for, at du får nok hver dag. Tilskud med magnesium har vist sig at forbedre stress hos kronisk stressede mennesker.

5. Øv egenomsorg

At afsætte tid til at praktisere egenomsorg kan hjælpe med at reducere dit stressniveau. Praktiske eksempler omfatter:

  • gå en tur udenfor
  • tager et bad
  • tænde stearinlys
  • læse en god bog
  • træning