10 gode råd til bedre mentalt helbred

1. Få nok søvn

Søvn er afgørende for vores mentale og fysiske sundhed, men mange af os får ikke nok søvn. Sørg for at få syv til otte timer om natten.

2. Spis sundt

Det, vi spiser, har stor betydning for vores humør og for, hvordan vi har det. Hvis vi spiser mange forarbejdede og sukkerholdige fødevarer, kan vi føle os trætte, ængstelige og irritable. Hold dig så vidt muligt til hele, uforarbejdede fødevarer, og sørg for at inkludere masser af frugt, grøntsager og sunde fedtstoffer i din kost.

3. Motionér regelmæssigt

Motion er en fantastisk måde at øge vores humør og generelle følelse af velvære på. Det behøver ikke at være noget intenst , bare en moderat mængde motion flere gange om ugen.

4. Tilbring tid udenfor

At tilbringe tid i naturen kan være med til at reducere stress og angst. Sørg for at komme udenfor hver dag, også selv om det bare er en kort gåtur.

5. Kom i kontakt med andre

Mennesker er sociale væsener, og vi har brug for kontakt med andre for at trives. Sørg for at holde kontakten med familie og venner, enten personligt eller online.

6. Vær opmærksom

Mindfulness er en praksis, hvor man er til stede i øjeblikket uden at dømme. Det kan være med til at reducere stress og angst og forbedre vores generelle velbefindende. Der er mange måder at praktisere mindfulness på, f.eks. ved at meditere, dyrke yoga eller blot være opmærksom på din  tanker og følelser.

7. Gør noget, du nyder

Det er vigtigt at gøre ting, som vi nyder, og tage sig tid til os selv. Uanset om det er at læse, gå en tur eller lytte til musik, så find noget, der gør dig glad, og sørg for at gøre det regelmæssigt.

8. Vær venlig mod dig selv

Vi kan være vores egen værste kritiker, men det er vigtigt at være sød ved os selv. At acceptere den, vi er, og at være positiv over for os selv kan være med til at forbedre vores mentale sundhed.

9. Tag en pause

Når vi føler os overvældet eller stresset, er det vigtigt at tage et skridt tilbage og give os selv en pause. Uanset om det er at tage et par dybe indåndinger, gå en tur eller tage en lur,  sørg for at tage en pause, når du har brug for det.

10. Søg hjælp

Hvis du kæmper med dit mentale helbred, skal du ikke tøve med at søge professionel hjælp. Der er mange ressourcer til rådighed, f.eks. rådgivning, terapi eller medicin. Du skal ikke lide i stilhed, men søge hjælp, når du har brug for det.

Husk årets termodragt til damer her.